De Bildung Academie: persoonlijke vorming voorop

Eén van onze partners die meedenken over het curriculum van de universiteit in Haarlem is De Bildung Academie (DBA). Deze nieuwe vorm van onderwijs wil een brug slaan tussen wetenschap en het leven van de student in onze snel veranderende moderne samenleving. In 2015 startten studenten van de VU & UvA de jonge DBA met een eerste semester in Amsterdam. Initiatiefnemer Ynte Bakhuizen: “De Bildung Academie komt voort uit een gevoeld gemis en verlangen bij studenten naar verdieping en verbreding. Een behoefte aan meer persoonlijke vorming en het stimuleren van maatschappelijk verantwoordelijkheidsbesef naast het reguliere academische aanbod. Met vragen als: Wie ben ik? Wat vind ik belangrijk? En wat wil ik betekenen in de wereld?”

Individu en maatschappij

Bakhuizen: “We willen studenten stimuleren om naast kritisch-analytische, ook empathische, expressieve en ethische competenties te ontwikkelen. Gericht op individu en maatschappij. Daarvoor volgen zij interdisciplinaire modules met o.a. thema’s als Identiteit, Overtuigingskracht, Kunst, Religie & spiritualiteit en Energie, gegeven door leer- en gastmeesters. Dit zijn experts afkomstig uit een groeiend netwerk van inmiddels 150 wetenschappers, ondernemers, kunstenaars en trainers.” Nieuw is ook de decentrale organisatievorm van DBA. Bakhuizen: “We werken met zelfsturende teams van studenten die zelf modules ontwikkelen. Daarvoor schakelen zij het gehele professionele netwerk van DBA in.”

Bachelor-opleiding in Haarlem

Over een samenwerking met Haarlem is Bakhuizen ronduit enthousiast: “Haarlem past helemaal bij onze missie: toegankelijk, kwalitatief onderwijs in kleine groepen, nadruk op diversiteit en toelating op basis van motivatie in plaats van cijfers. In Haarlem hopen we ons programma als driejarig bachelor-opleiding te organiseren die studenten ook toegang geeft tot masterstudies. En, hier het anker te leggen om nóg meer bildung mogelijk te maken en stimuleren in alle lagen van onderwijs en samenleving.”