Haarlem opent de Koepel

Versterking voor de buurt
De omwonenden van de koepel kregen eerder op de dag de primeur en konden bijpraten over de nieuwe ontwikkelingen rond de planvorming. De speciaal ontwikkelde VR-presentatie geeft een goede indruk van de openheid en het groen op de nieuwe plek. “Ik hoop heel erg dat dit programma uitgevoerd kan worden,” vertelt een buurtbewoner. “Het geeft de buurt een geweldige uitstraling. Met voorzieningen waar je ook als buurt enorm van kunt profiteren. We kunnen zo een heel stuk Oost terugpakken!”

University College past precies
Dat een University College past in Oost kregen we ook van bezoekers te horen: “Mijn dochter heeft in Utrecht het University College bezocht en je ziet dan zelf hoe zo’n bijzonder opleidingsinstituut heel goed ingepast kan worden. In de wijk Oost in Utrecht is het in de vroegere Kromhoutkazerne gekomen, die vlak tegen de Rietveldbuurt aan ligt. Vooraf waren mensen bezorgd over de overlast en achteraf blijkt dat het het karakter van de wijk juist enorm versterkt heeft.”

Water en groen maken het af
Ook de plannen met betrekking tot de buitenruimte werden goed ontvangen. Een enthousiaste bezoeker liet ons bijvoorbeeld weten een succesvolle combinatie te zien tussen de plannen van Open de Koepel en de plannen van de gemeente om water en groen terug te brengen in de buurt. “In Antwerpen zie je dat de revitalisatie van het havengebied voor extra levendigheid heeft gezorgd. Als je dat koppelt aan de plannen voor de koepel kun je een heel positief effect verwachten voor de plaatselijke economie in Oost. Het wordt een gebied met een heel bijzondere atmosfeer.” Een mooie vergelijking.